dinsdag 1 juli 2014

Mijn gouden vakantietip!

Nieuwsbrief juli 2014

Vorig weekend is de zomer officieel begonnen. Voor veel mensen een tijd waar ze het hele jaar naar uitkijken. Lekker buiten zijn, het is langer licht, op vakantie gaan, in de tuin zitten, er zijn vooral positieve associaties met de zomer. Wat mij echter ook al een paar jaar opvalt is dat er steeds hogere verwachtingen worden geschapen en er een soort druk komt te liggen op dat je "moet" genieten in de zomer. Ik ervaarde dat voor het eerst heel sterk toen ik in mijn studententijd depressief werd. Opeens had ik het gevoel dat ik naar buiten moest in plaats van dat het fijn was om naar buiten te gaan. In de winter kon ik gelegitimeerd wegkruipen in mijn holletje thuis maar als de zon scheen dan hoorde je toch naar buiten te gaan? En blij te zijn? Dit maakte dat ik me nog ellendiger voelde.

Tegenwoordig heb ik geen last meer van depressies maar dit gevoel van "moeten genieten omdat het zomer is" overvalt mij nog steeds elk jaar wel een keer. Inmiddels weet ik dat ik niet de enige ben. Sinds ik me hier niet meer voor schaam en er open over ben, hoor ik nu regelmatig verhalen van mensen die in meer of mindere mate moeite hebben met deze "zomerdruk". Zonet hoorde ik het nog op de radio: "De zon schijnt, dus dan kun je toch niet anders dan vrolijk zijn?'. Ja hoor, dat kan best!

Een van de dingen die vaak gebukt gaat in de zomer onder (te) hoge verwachtingen is de vakantie. De vakantie roept toch het beeld op dat je moet genieten, dat het leuk moet zijn, dat de vakantie hét moment is om te ontspannen en op te laden. Gezellig met z'n allen weg, even de boel de boel laten. Dat kan inderdaad heel erg fijn zijn. Maar het kan ook enorm tegenvallen. Vooral als je met meerdere mensen gaat en je eigen behoefte eigenlijk niet of nauwelijks vervuld wordt. Je laat je leiden door je omgeving, de norm van wat vakantie inhoud of door wat anderen willen in plaats van je af te vragen waar je zelf nou echt behoefte aan hebt.

De gouden tip die mij hier bij helpt en die ik al een paar jaar toepas is om mezelf aan het begin van de vakantie af te vragen wat ik met die vakantie wil. Welke kwaliteit ik mijn vakantie mee wil geven. Iets wat op dat moment voor mij wezenlijk is. Vorig jaar was dat bijvoorbeeld "Genieten van samenzijn". Doordat ik die kwaliteit als een soort paraplu boven mijn vakantie hang, kan ik mijn beslissingen daar ook door laten leiden en weet ik wat echt belangrijk voor me is. Op die manier heb ik zelf de regie over mijn vakantie en laat ik me minder leiden door de omstandigheden. Door me vervolgens ook elke ochtend een moment af te vragen waar ik die dag behoefte aan heb, bepaal ik zelf de richting en is de kans vele malen groter dat ik ook echt opgeladen thuis kom.

"Het begint in jou" heb ik de workshop genoemd die ik volgende week dinsdag geef en die hier over gaat. Want ja, het begint altijd in jou. Met luisteren naar binnen en horen wat er nu voor jou belangrijk is. Als je dat weet en benoemt dan kan het ook gestalte gaan krijgen. Niet andersom. In deze workshop help ik je om uit je hoofd en in je lijf te komen en daar het antwoord te vinden op de vraag waar het voor jou deze zomer werkelijk over gaat en hoe je dat vervolgens vorm kunt gaan geven. Leuk als je komt en anders wens ik je een mooie zomer toe waarin je mag ontvangen waar je naar verlangt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten