donderdag 5 juni 2014

Wat fluistert jouw ziel je in?

Nieuwsbrief juni 2014

Gisteravond had ik een gesprek met een van mijn leerlingen en zij zei dat het haar raakte dat ik zo open ben in mijn eigen verhaal en van daaruit deel in plaats van theoretische kennis over te brengen. Voor mij is dat één van de grootste complimenten die je me kan maken want dat is ook waar ik zelf in geloof. Zoals een uitdrukking zegt: “Walk your talk”. Het overbrengen van levende kennis. De mensen in mijn leven van wie ik echt iets geleerd heb, deden dat ook. Ik zou het niet anders kunnen en willen. Dat is wel een hele zoektocht en strijd geweest. Want toen ik bijvoorbeeld afstudeerde als orthopedagoge had ik absoluut niet het gevoel dat ik orthopedagoog was. Ik had wel allerlei kennis op dat gebied maar dat wou toch niet zeggen dat ik daarmee gezinnen met complexe opvoedingsproblemen kon helpen? Ik had er totaal geen ervaring mee en vond het een rare gedachte dat zo’n studie me daar iets wezenlijks over leerde.

Daarna is mijn zoektocht begonnen naar wie ik werkelijk was en wat ik de wereld echt te bieden heb. Inmiddels geef ik trainingen, begeleiding en workshops die voortkomen uit wat ik zelf geleerd heb, uit mijn eigen levenservaring. Om te horen dat ik dat op een toegankelijke, herkenbare en natuurlijke manier doe en op mijn beurt weer mensen inspireer om vanuit hun hart te gaan leven ontroerd me en maakt me ontzettend blij.

De zoektocht is een weg naar binnen. De antwoorden liggen niet buiten je. Nooit. Succesverhalen over hoe iemand anders iets gedaan heeft, wat voor iemand anders gewerkt heeft, zeggen niets als ze niet passen bij waar jij in je leven bent. Welke mooi programma of welke wijsheid dan ook, ze komen alleen bij jou aan als ze aansluiten op een vraag die in jou leeft. Het begint altijd in jou. Met luisteren naar de stem van je ziel. Die liefdevolle stem in jou die je vertelt waar jij naar verlangt. Dat is altijd waar. Op zich is het luisteren daarna zelf niet zo moeilijk. Het spannende zit hem in het serieus nemen van wat je hoort. Om dat ook echt voor waar aan te nemen. Er zijn allerlei krachten en tegenstemmen in jou die hun eigen argumenten hebben om dat wat je in jezelf hoort af te wijzen. Dat past niet, hoort niet, kan niet, je moet niet zeuren, niet zo ondankbaar zijn, het gaat toch prima, anderen kunnen het toch ook waarom jij dan niet etc etc. Die tegenargumenten zijn eindeloos en heel hardnekkig. Terwijl de stem van je ziel vaak maar één boodschap heeft en nooit zal schreeuwen. Ze blijft heel geduldig en liefdevol iets tegen je zeggen. Elke keer opnieuw zal ze je uitnodigen om te luisteren naar je hart, naar wat je diep van binnen weet dat waar is, los van wie die wat dan ook zegt. Daar naar luisteren is niet de makkelijke weg, wel de meest bevrijdende.

As dinsdag geef ik een workshop in Groningen met als titel “Jij bent genoeg” en dat gaat hierover. Je eigenwaarde groeit als je ophoudt te zijn wat je niet bent en jezelf aanvaard zoals je bent. We zullen ruimte maken om te luisteren naar binnen en te kijken wat jou tegenhoudt om dat serieus te nemen. Aan het eind van de avond ga je naar huis met een concrete stap die nu in jou leven past. Je bent van harte welkom!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten