woensdag 22 februari 2012

Rijk Leven


Nieuwsbrief februari 2012

Leven komt voort uit leven,
Energie schept energie.
Door zichzelf uit te geven
Wordt iemand rijk.

(Sarah Bernhardt)

Geld is één van de grote thema’s van 2012. Dat zie je heel duidelijk op wereldniveau door de economische recessie. Dit heeft ook gevolgen voor de manier waarop wij zelf naar geld kijken. Er vindt op persoonlijk niveau eveneens een verschuiving plaats. Alsof we de realiteit en het belang van geld opeens meer aanvaarden als een feit en van daaruit nu bereid zijn om onze relatie met geld nader te onderzoeken.

Op het gebied van geld is er nog een hoop bevrijdingswerk te doen. Geld is lange tijd een taboe-onderwerp geweest, zeker in kringen waarin bewustzijnswerk en persoonlijke ontwikkeling belangrijk waren. Daar ging het niet over geld want geld was niet van wezenlijk belang. In andere groeperingen was geld verdienen juist het doel en ging men er van uit dat geld je de vrijheid gaf om te doen wat je wilde. Zoals vaak ligt de waarheid ergens in het midden. Geld is wel degelijk belangrijk in ons leven, we hebben er dagelijks mee te maken en je kunt er mooie dingen mee doen. Het is echter niet zo dat het hebben van geld op zich je rijk en gelukkig maakt.

Voor veel mensen zit er dus nog een kramp op hun relatie met geld. Onbewust spelen in onze omgang met geld overtuigingen en patronen mee die we in onze jeugd hebben meegekregen en die nog steeds bepalen hoe we met geld omgaan. Bijvoorbeeld dat je hard moet werken voor je geld, dat geld je gelukkig of juist niet gelukkig maakt, dat je niemand kunt vertrouwen als het om geld gaat of dat je nooit een kwartje wordt als je als dubbeltje wordt geboren. Deze innerlijke overtuigingen kunnen je belemmeren in datgene doen wat je werkelijk graag wilt doen in je leven en het genieten van de rijkdom die er voor je is. Zoals Sarah Bernhardt al zei: “Je bent rijk als je jezelf uit kunt geven”. Nu is het zo dat jij het beste van jezelf kunt geven als je daarvoor ook de waardering krijgt die je verdient. Niet meer en niet minder dan dat. Dat is waar een vrije relatie met geld over gaat. Kun jij ontvangen wat jou toekomt en geven wat jij te geven hebt?

Wil jij jouw relatie met geld nader onderzoeken en kijken welke overtuigingen jou daar op dit moment in beperken, kom dan naar de workshop “Rijk leven” die ik samen met Margje Beekenkamp geef en waarin we je op verschillende manieren laten kijken naar de rol die geld bewust én onbewust in jouw leven speelt!

Ik zie je graag,
een vreugdevolle groet,

Avelien

Geen opmerkingen:

Een reactie posten