woensdag 12 oktober 2011

Aanvaarden doet ons genezen, willen doet ons groeien (Jan de Dreu in "Leef")


Nieuwsbrief oktober 2011

In september ben ik begonnen met de opleiding “Ode an die Freude”, de opleiding tot stembevrijder van Jan Kortie. Als studiemateriaal gebruiken wij het boek “Leef, 8 opwekkende aanwijzingen” van Jan de Dreu. (als je dat boek niet kent, het is een absolute aanrader voor iedereen die zichzelf graag wil blijven ontwikkelen, verkrijgbaar bij de Voorde).

Het is zo’n boek dat je elke keer weer kunt lezen en waar je dan telkens weer iets nieuws in leest. Het zinnetje dat mij dit keer erg trof is de zin die hier boven staat over aanvaarden en willen.

Aanvaarden was 10 jaar geleden voor mij een enorme eye-opener. Ik was iemand die alles analyseerde omdat ik dacht dat als ik het begreep ik het vervolgens anders kon gaan doen. Maar dit ging over waarnemen. Telkens opnieuw de feiten van je leven waarnemen en dat ook voor waar aan nemen. Elke keer weer met een liefdevolle blik naar jezelf kijken en zeggen: dit ben ik, zo is mijn leven nu, elke stap die ik heb gezet heeft me tot precies dit punt gebracht, inclusief alle dingen waar ik blij mee ben én inclusief de dingen die pijn doen en waar mijn gemis in zit. En ik kan uit ervaring vertellen dat dat inderdaad heel helend is. Jezelf niet afwijzen en veroordelen maar jezelf nemen zoals je nu bent. Van daaruit ontstaat je verlangen en kun je een werkelijke verandering in gang zetten.

Dit keer werd ik vooral geraakt door het zinnetje over willen. Dat is in mijn leven nu aan de beurt. Ik voel al een tijdje een enorm verlangen om te groeien en om mijn kracht in de wereld zichtbaar (en hoorbaar) te maken. Om mijn talent tot uitdrukking te brengen en te geven wat ik te geven heb. Zonder reserves. Even verderop schrijft Jan ook nog: “iemand die iets wil, is een zegen voor zijn omgeving”. Wow! Dat is toch fantastisch. Als jij werkelijk iets wilt, is dat dus nooit teveel of ongepast of onmogelijk. Sterker nog, dat wat jij wilt, heeft de wereld nodig. Daar dien je de wereld mee. Beter nieuws is er toch bijna niet mogelijk!

Natuurlijk speelt ook meteen je angst op: “Maar hoe dan, waar moet ik beginnen?” Dan is mijn antwoord: Bij het begin, bij de eerste stap, het besluit nemen om dat wat jij wilt ook echt te gaan realiseren. Als je dat doet volgt de volgende stap vanzelf.

Gister had ik het volgende toepasselijke liedje in mijn hoofd, gebaseerd op een beroemde uitspraak die aan Goethe wordt toegeschreven:

“Whatever you can do or dream you can
Begin it, just begin it
Boldness has genius, power and magic in it”

Als jij een stap naar buiten zet, zal je op wonderbaarlijke manieren geholpen worden!

Een kleurige herfstgroet, Avelien

Geen opmerkingen:

Een reactie posten