vrijdag 28 maart 2014

Loslaten is je openen voor het hier en nu.

Nieuwsbrief maart 2014

Sinds ik 14 jaar geleden mijn Inspiratieweek bij Pulsar heb gedaan werk ik elk jaar met een leervraag. Een leervraag is een vraag die voortkomt uit je eigen hart en waarvan je weet dat die nu aan de beurt is in je eigen leven. Je wilt iets ontdekken, weten, leren over een aspect in je leven dat jou op dat moment bezighoudt. Aan zo’n vraag koppel je een tijd en aan het einde stel je vast wat deze vraag je opgeleverd heeft aan inzicht. Het mooie is dat je op deze manier je eigen wijsheid ontwikkelt. Mijn eerste leervraag tijdens mijn Horizonjaar was bijvoorbeeld: “Ik wil leren vergeven”. De opbrengst, dus wat ik uit eigen ervaring ontdekt had, was: “Vergeving is een keuze.” Dat vergeet ik nooit meer. Dat is kennis die in mij verankerd is.

Die eigen ervaring is voor de opbrengst van groot belang. Het is geen boekenkennis en het is niet een antwoord dat je bedenkt. Door een jaar lang met zo’n vraag te leven en alle gebeurtenissen in je leven als informatiemateriaal te zien voor die vraag in jou, krijg je een antwoord vanuit een nieuwe ervaring die je opdoet in dat jaar. Het is doorleefd. En hoe simpel het antwoord vaak ook blijkt te zijn, van te voren wist je dit niet. Op deze manier bouw je langzaam je eigen levenskennis op, een kennis die veel waardevoller is dan welk geleerd of wijs boek je ook maar kunt lezen. Van deze kennis weet je uit eigen ervaring zeker dat het waar is.

Mijn leervraag van dit jaar is: “Ik wil leren Loslaten”. En de nieuwe ervaring die ik daarin een paar weken geleden heb gehad is dat ik loslaat als ik me open voor het hier en nu. Voor de verticale verbinding die ik maak tussen hemel en de aarde. Prachtig vind ik zelf. Het was zo’n soort bliksemschicht gevoel toen ik me dit realiseerde en maakte meteen heel veel duidelijk. Nu lijkt het me zo logisch als maar zijn kan maar een maand geleden wist ik dit nog niet. In de praktijk werkt het ook meteen. Ik liep al tijden te tobben met een oud conflict tussen mij en Antonie (mijn man) dat ik maar niet los kon laten. En sinds ik dit weet is het klaar. Ik hoef er niets meer mee. Het is oud en niet van nu. Het enige dat wezenlijk is, is wat er nu is en daar mee dealen. Wat een opluchting! Het geeft ruimte en maakt me een stuk lichter en luchtiger. Ik heb met een offerritueel afscheid genomen van de tijd waarin ik zo met hem heb lopen strijden en voel mijn liefde weer stromen. Het mooie is ook dat ik dit zelf heb gedaan. Dat ik hem daar niet voor nodig heb gehad. Het antwoord zat in mijzelf en lag niet bij hem. Ongeacht wat hij nu doet, vanuit mij is de ruimte weer open.

Oftewel, het werken met een leervraag is een geweldige manier om je leven in eigen handen te nemen en minder afhankelijk te zijn van alles wat er in de buitenwereld op je af komt. Jij bepaalt je eigen richting en bouwt langzaam aan van binnenuit je eigen levenswijsheid op. Je wordt een leerling van je eigen leven en dat kan ik iedereen aanraden! Om tot een heldere leervraag te komen en je opbrengst in alle eerlijkheid te kunnen oogsten is een leraar die je daar bij helpt van grote waarde. Wil je hier mee gaan werken dan ben je van harte welkom om door mij tijdens een (Pulsar)coaching traject begeleid te worden!

Ik wens je een licht en luchtig voorjaar toe,

Avelien

1 opmerking:

  1. Lieve Avelien, wat mooi zoals je je zelf zo krachtig en zelfverzekerd neerzet. Zacht, vol liefde en krachtig. Een mooie combinatie bij jou.
    X vanuit Lelystad

    BeantwoordenVerwijderen