vrijdag 20 april 2012

Express yourself (Madonna)


Nieuwsbrief April 2012

Gisteravond stond ik op de dansvloer en ervaarde ik wederom de helende werking van zelfexpressie. Ik had al een paar dagen last van stress die zich kenbaar maakte door hoofdpijn en halverwege de avond was het weg. In mijn dans kon ik uiting geven aan wat me dwars zat en gaf mijn lichaam me aan waar ik behoefte aan had.

Voor mij is dans altijd een goede manier geweest om weer verbinding te maken met mijn lichaam en daarmee met mezelf. Later is de stem daar bij gekomen en op dit moment ben ik bezig met de opleiding stembevrijding omdat ik er van overtuigd ben dat ieder mens uiteindelijk gehoord en gezien wil worden en het gebruik van je stem en je lichaam daar zeer geschikte instrumenten voor zijn. We doen in ons leven de hele dag door allerlei indrukken op en om gezond te blijven is het belangrijk om daar uitdrukking aan te geven, zodat de energie weer door kan stromen. Dit kan op allerlei creatieve manieren. Het voordeel van dans en stem is dat je daarmee direct contact maakt met je lichaam en in je lichaam liggen alle indrukken die je opgedaan hebt opgeslagen. Door je bewust te worden van je lichaam voel je waar de blokkades zitten. Hier kun je al bewegend uitdrukking aan geven of je kunt er geluid aan geven door je stem te laten klinken. Dat is voor veel mensen vaak spannender dan dansen omdat het nog intiemer en kwetsbaarder is en veel van ons allerlei oordelen hebben over hoe ons geluid zou moeten klinken, dat het mooi moet zijn bijvoorbeeld, of zuiver.

Maar bij stembevrijding en bij dansexpressie gaat het niet over hoe het er aan de buitenkant uitziet. Het gaat erom dat je dat wat binnen in je is naar buiten brengt. Zodat er ruimte in jezelf ontstaat en je jezelf bevrijd van datgene dat je blokkeert om voluit te leven. Dat proces kan gepaard gaan met pijn, met wanhoop en met schaamte maar het goede nieuws is dat het je uiteindelijk altijd brengt bij de bron van je eigen levensvreugde. Daar waar het in jou borrelt en bruist, waar je oneindige creativiteit zit en je vol levenslust bent. Die bron hebben we allemaal in ons, kijk maar naar kinderen. Het gaat er om dat je jouw manier vindt om uitdrukking te geven aan dat wat je raakt en bezig houdt. Als je dat doet open je de weg waarlangs je levensenergie kan stromen en zul je verrast staan over de hoeveelheid energie die je blijkt te hebben. Mocht je er behoefte aan hebben om letterlijk van je te laten horen en gehoord te worden, weet je dan welkom bij mij. Ik zal met liefde naar je luisteren!

Een liefdevolle groet,

Avelien

Geen opmerkingen:

Een reactie posten