vrijdag 6 mei 2011

Trek je terug, in jezelf, als je dat wilt, en gun je de zon! (Adelheid Roossen)Nieuwsbrief mei 2011

Deze week kreeg ik een prachtige tekst toegestuurd door een kennis van mij die zich had laten inspireren door de meerkoet. Vlak voor haar huis zit al een paar weken een meerkoet op haar nest en zij gaat daar regelmatig even kijken. Die meerkoet is geen moment bezig met ergens anders te willen zijn of iets anders te willen doen, het is nu haar nest-tijd. Zij zit op het nest tot het tijd is dat de kuikens er uit willen komen. Opeens drong het tot haar door dat alles zo zijn eigen tijd heeft. Dat daar een heel natuurlijk ritme in zit en dat het weinig zin heeft om je daar tegen te verzetten. Sterker nog, het is weldadig als je je daar aan over kunt geven en er in mee beweegt.

Zo werkt het ook met je eigen bio-ritme. Wij hebben allemaal ons eigen natuurlijke ritme waarin we leven en dat het beste bij ons past. Daarin is het soms tijd om met je aandacht naar binnen te keren en ergens op te broeden en daarna is het weer tijd om tot actie over te gaan en nieuwe stappen naar buiten te zetten. Dat kun je met je hoofd niet sturen, dat gaat zoals het gaat. Het lijkt in zo’n “broed-periode” vaak of er niets gebeurt. In de uiterlijke wereld is er geen beweging en geen verandering en dat roept oordelen op in onszelf. We moeten toch iets doen, iets produceren, nuttig zijn. Ik ken dat zelf heel goed, zeker als het wat langer duurt. Op zo’n moment gaan we in gevecht met onszelf maar er is niemand die daar baat bij heeft.

Jaren geleden was ik bij een theaterstuk waarin Adelheid Roossen de woorden sprak die hierboven staan: “Trek je terug, in jezelf, als je dat wilt, en gun je de zon!”. Een prachtige tekst vind ik dat die tot op de dag van vandaag vaak door mijn hoofd schiet. Mijn eerste reactie destijds was:”Ooh, mag dat???” Ja, dat mag! Als het tijd is om met je aandacht naar binnen te keren en stil te worden, als je de behoefte voelt om je terug te trekken en alleen te zijn, doe dat dan en geniet ervan. Geef jezelf die tijd, het is voeding voor je ziel. Alles heeft zijn eigen ritme en alles heeft zijn eigen tijd. Het volgen van jouw natuurlijke ritme helpt je om te ontdekken wat jouw bijdrage aan deze wereld is.

Een harte groet, Avelien

Geen opmerkingen:

Een reactie posten